Trudy Hekman
 
LEA_9060kopie.jpg
 

Ruimtelijk Ontwerp

 

Ik ben ontwerper met een achtergrond in de theatervormgeving en lichttechniek.
Mijn specialiteit: de ruimte echt onderdeel maken van je evenement, festival of tentoonstelling. Ruimte een functie geven. Met de indeling, aankleding en/of licht en geluid de sfeer of de boodschap van een evenement duidelijk maken en versterken. 

Licht is voor mij een essentieel onderdeel van ruimtelijk ontwerp. Het kleurt, stuurt je blik, maakt poëtisch en verhalend en kan een setting een volledig andere sfeer geven.

 
LEA_0102colklein.jpg

Visie

 

Wat wil je dat jouw bezoeker/toeschouwer ervaart? 
Hoe wil je dat hij/zij zich gedraagt? 
Wat wil je dat hij/zij ziet, voelt of doet?
Wat wil je hem/haar meegeven?

Ieder ruimtelijk ontwerp begint voor mij met de boodschap en/of het concept van het evenement. Die vertaal ik op een heldere, beeldende manier in de ruimte. Ik hou van grote gebaren en heldere lijnen en ben zeker niet vies van esthetiek.

Een ruimtelijk ontwerp bestaat voor mij nooit uit losse onderdelen, maar vormt een eenheid. Dat als geheel weer aansluit op bijvoorbeeld een campagne-beeld of wordt doorgetrokken in de signing of routing van het evenement.

Werkwijze

 

Een opdracht start met een goed gesprek. Wat is je vraag en - misschien nog wel belangrijker - wat is het doel van jouw evenement?

Vervolgens doorloop ik een aantal stappen waarin het gesprek, de (on)mogelijkheden van de locatie, creatieve inzichten en de basisprincipes van mijn vak samenkomen in een definitief ruimtelijk ontwerp.
Jij wordt meegenomen in dit proces. Ik hecht veel waarde aan open contact en geloof dat regelmatig overleg het eindresultaat bijna altijd beter maakt.

Voor de (voorbereiding van) de realisatie van een ontwerp spreek ik vaak mijn netwerk van producenten, tekenaars, ontwerpers, fotografen, decorbouwers etc. aan. Met hun kennis, kunde, advies en liefde voor het vak zorgen zij al jaren voor de juiste resultaten. Werk je met eigen vaste partners voor bijvoorbeeld decorbouw, licht of podia? Kan ook. Ik ben flexibel en ik ga ook in dat soort samenwerkingen altijd voor een open contact, zonder daarbij de regie uit het oog te verliezen.

 

Ervaringen

 
Trudy Fringe Festival webres-10.jpg

Aukje Verhoog - Directeur, Amsterdam Fringe Festival

"Trudy Hekman schuwt het grote gebaar niet. Ze luistert goed naar de wensen van de klant en komt dat terug met een ontwerp wat de verwachtingen overstijgt. 
Haar ruimtes zijn soms bijna kunstwerken of totaal ervaringen op zich, én blijven praktisch en gebruiksvriendelijk. De uitwerking tot in de details maakt het letterlijk prachtig af."

 
LEA_8556kopie.jpg

Mirjam Jesse - coordinator productiebureau, HOgeschool voor de Kunsten Utrecht Theater

“Trudy organiseert, ontwerpt en begeleidt voor ons al enige jaren de eindexamenexpositie van scenografen (bachelor en master) en interactive performance designers. Ik vind het elk jaar weer een feest om met haar samen te werken. Ze is helder en open in de communicatie en toont een grote betrokkenheid bij het project en alle individuele studenten die ze met een frisse maar kritische blik begeleidt. Ze weet diverse partijen op een soepele manier aan zich te binden en te enthousiasmeren voor het project. Zij ontwerpt het overall concept voor de expositie en slaagt er steeds weer in om als curator alle individuele presentaties in een samenhangende context te presenteren en een mooi eindresultaat af te leveren.”

Overzicht

 

OPLEIDINGEN

2010  Bachelor of Design in Theatre Design,
Hogeschool v. d. Kunsten Utrecht

2006 Vooropleiding,
Rietveld Academie, Amsterdam

2005 Belichting,
Instituut Audio & Belichting , Amsterdam

2002 Medewerker Tentoonstellingsbouw,
Nimeto te Utrecht

OPDRACHTGEVERS

Parnassos
Tweetakt - Kaap
Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
Studio 52nd
Nederlands Film Festival
International Film Festival Rotterdam
Grasnapolsky
Amsterdam Fringe Festival
ITS Festival
Camping Lolotte
en div. regisseurs

EIGEN WERK

Massa - Performance  2016
Het Huis Utrecht

Residentie te Antwerpen 2015
Vormstudies, onderzoek

De Verademing - Installatie 2011
Een ruimte waar je zoveel mogelijk niks ervaart
Op Over het IJ Festival

Power of Simplicity - beeldend onderzoek 2010
Vormstudie: massa, licht, perceptie, zichtlijnen
Voordracht HKU AWARD en NEW NOW


© 2010-2019 Trudy Hekman
All images are copyright protected